Știai că există om fără creier?

by 488 views0

Un bărbat francez duce un mod de viață obișnuit, chiar dacă nu are 90% din creierul său, oamenii de știință au încercat toate teoriile.

După ani buni de cercetări, experții încă nu pot explica fenomenul conștiinței umane. Conștiința se formează în creier și este pusă în funcțiune datorită neuroni.

Dar apare întrebarea, cum se menține conștiința dacă lipsesc o mare parte din neuroni.

Cazul pacientului căruia îi lipsește aproximativ 90% din creier a stârnit diferite controverse, fiind pus la dezbatere de aproape un deceniu.

Atunci când a fost internat în spital, pacientul avea doar 44 de ani, până atunci acesta nu a mai făcut nici o tomografie, desigur el nu știa despre faptul că îi lipsește o mare parte din creier. Oamenii de știință explică faptul ca acesta a dus un mod de viață absolut normal.

Acesta a aflat de maladia de care suferă, după ce s-a adresat la medic din cauza durerii în piciorul stâng, iar medicul l-a trimis să facă un RMN. Rezultatele i-au lăsat în stupoare pe medicii din clinica. Medicii au realizat că craniul pacientului este umplut aproape în totalitate cu lichid, iar în loc de creier are un strat subțire de medulă.

Cercetând istoria sănătății pacientului medicii au descoperit că acesta în copilărie a suferit de edem cerebral și i s-a instalat un șunt.Însă, la 14 ani șuntul a fost scos, lucru care a dus la acumularea unui lichid în craniu ce i-a distrus lent creierul bărbatului.

În pofida acestei probleme, bărbatul nu a fost diagnosticat cu vre-o formă de retard mintal. Dimpotrivă, acesta a reușit să se angajeze ca funcționar public, să aibă un IQ peste medie, să se căsătorească și să aibă 2 copii.

După ce istoria acestui pacient a fost publicată în presă , imediat a atras atenția neurologilor, este surprinzător faptul că acest om a putut trai atâta timp fără creier, ba mai mult – a fost conștient, a lucrat și a dus un mod sănătos de viață.

În trecut, oamenii de știință considerau că anumite zone ale creierului răspund de conștiința umană, cum ar fi zona claustrum – o placă neregulată cu grosimea de aproximativ 2 mm și care este alcătuită din materie cenușie.

Un alt grup de cercetători de la Universitatea Princestona a prezentat o nouă teorie: conștiința este asociată cu cortexul vizual și nu cu o altă parte a creierului.

Oricum, cazul pacientului francez pune sub semnul întrebării ambele teorii.

„Conștiința ține de o teorie non-conceptuală a creierului. Ea poate căpătată prin învățare, experiență, interacțiune cu lumea înconjurătoare.”

S-a dovedit că nu există o parte anumită a creierului care să răspundă de conștiință.

Teoria lui Cleeremans poate fi suprapusă și la cazul bărbatului francez care trăiește conștient fără să aibă 90% din neuroni. Potrivit omului de știință, chiar și acea bucățică mică a creierului este capabilă să pună în funcțiune anumiți neuroni care să răspundă de activitatea omului, astfel ca acesta să fie absolut conștient de propriile acțiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>