Varza murata

by admin 5,460 views0

varza murata

In cazul in care nu știați, puteti sa aflati acum ca spre exemplu de sarbatoarea Sfântului Dumitru, este bine sa se mănânce bucate preparate din varză dulce și apoi imediat sa purcedem la pua la murat butoiul cu varză . Asta se face deoarece tradiția românească care consta in conservarea legumelor pentru iarnă , ne spune că varza poate fi pusa la murat in perioada dintre Sfântul Dumitru și sarbatoarea Sfântului Andrei.

In majoritatea cazurilor, în intervalul acesta și in functie de câte butoaie avem de gând să umplem, este bine sa facem aceasta treaba. Insa dacă ne dorim să facem totul exact după cutume, atunci neaparat trebuie sa umplem butoiul cu varză chiar la Sfântul Dumitru ca să se mureze cam până intram în Postul Crăciunului și dupa aceea mai punem un butoi la murat de Sfântul Andrei, să avem varza murată care sa fie bună de mâncat pana când intram în Postul Paștelui.

Acum, că aceste aspecte sunt lămurite , indicat este să stim cateva rețete , cu tot cu acele secrete pe care aproape fiecare reteta le are.

Retete de murat varza

Ce e important sa știm când ne alegem varza: trebuei ca aceasta să fie bine coaptă, sa fie îndesată, deasemeni albă și avand foi subțiri ca sa ne fie de folos la sarmale. Saramura se poate pregăti astfel pe cântar: la 10 litri apă se adauga câte 500 gr sare grunjoasă, care trebuie sa fie din aceea buna pentru murături.

Curatam foarte bine butoiul in care vom pune varză, îl spalam și apoi il zvântam, o sa așezam pe fundul lui butuci de lemn care sa fie scunzi.

Deasupra lor aruncam condimentele cum ar fi crenguțe de cimbru, sau piper care e bine sa fie legat în niste săculețe din tifon, plus mărar uscat. Curatam și taiem apoi morcovii, rădăcina de țelină care e bine sa fie in felii rotunde, dupa acre curatam și taiem pe lungime ei rădăcina de hrean , aruncandu-le si pe acestea în butoi sau la fel de bine putem să le punem pe toate numai o parte iar restul să le aruncam intre căpățânile varzei, cand le indesam în butoi. Sunt unii care mai adaugă chiar si sfeclă roșie iar in acest caz varza o sa căpete o culoare roz, sau altii pun boabe de porumb acestea facan varza sa fie mai galben-aurie. www.mamanina.ro

Dupa aceea, fiecare varză o putem taia drept , chiar de la cotor, o scobim înăuntrul ei, si punem un pic de sare. Verzele sunt apoi așezate în butoi cu cotorul în sus. Se va apasă bine, se vor pune grătare de lemn chiar deasupra lor, se vor presa cu cate două sau trei pietre de râu ori de granit șiapoi se acoperă folosind un șervet mare si curat. Asa sunt lasatepentru două zile.

In timpul acesta pregătim saramura care nu e decât apă și sare. Trebuei sa avem grijă să fie bine topita sarea, chiar si până la ultimul ei grăuncior. Dupa ce au trecut cele doua zile, se torna saramura peste acele verze puse anterior. Mai potrivim inca o dată grătarul , astfel incat să fie bine fixat, dupa acre punem capacul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>