Ce se întâmplă în cupluri odată cu trecerea timpului?

by 511 views0

Partenerii încep să semene unul cu altul

S-a ajuns la concluzia că după ani de căsnicie , perechea capătă tot mai multe trăsături comune. Specialiștii au început să-și pună întrebare “De ce după o anumită perioadă de timp, partenerii încep să semene unul cu celalalt?”

Pentru a răspunde la această întrebare, profesorul Robert Zajonc a făcut un test: a solicitat poze de la 20 de oameni care făceau parte din cupluri și le-a amestecat la întâmplare în doua grupuri: în primul erau fotografiile oamenilor care erau la început de căsătorie, iar al doilea grup conținea fotografii ale acelorași cupluri cu 20 de ani mai târziu. Apoi, profesorul a încercat să găsească partenerii între cuplurile tinere, ceea ce a fost cam dificil. Însă, căutând perechile printre pozele făcute cu 20 de ani mai târziu- a găsit foarte repede cuplurile, deoarece aveau mai multe trăsături comune.

Explicația a fost următoarea: de-a lungul anilor, oamenii au preluat în mod inconștient expresiile faciale și emoțiile soților lor. Aceștia au folosit aceleași mușchi atât de des încât au devenit o reflectare a celuilalt.

Partenerii încep să vorbească la fel

Relațiile pe termen lung influențează, într-un fel, structura sintactică a vorbirii și chiar ritmul ei. Este doar un fenomen psihologic – contragiere emoțională.

Partenerii au abilitatea de a simula practic totul: de la accentul vorbirii și până la numărul de pauze făcute între cuvinte sau propoziții.

Profesorii au analizat mai multe texte scrise de zeci de perechi și au ajuns la concluzia că relațiile aveau să fie mai de lungă durată dacă partenerii își sincronizau sunetul vorbirii și structura vocabularului.

Partenerii își copiază limbajul corpului

Psihoterapeuții de cuplu sugerează că experiența comună de viață și reprezintă motivul fundamental. Ideea este că memoria reține un limbaj special al corpului care presupune anumite gesturi, poziții, cuvinte și expresii. De exemplu, un grup de oameni de știință de la Universitatea din California a observat aceeași reacție a ochilor partenerilor atunci când se miră de un lucru în timpul conversațiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>