Markerii tumorali o să ajute la depistarea cancerului în faze incepiente

by autor 526 views0

Cancerul este boala secolului 21, este unul din cele mai periculoase boli cu care unii oameni se confruntă.O metodă eficientă de depistare a cancerului sunt markerii tumorali. Aceștia reprezintă niște substanț produse de tumori sau de către organism ca răspuns la prezența cancerului. Se întâlnesc markeri specifici unui anumit tip de cancer, sau care pot depista prezența a mai multor tipuri de cancer. Markerii ne ajută să depistăm boala atunci când pacientul nu are semne clare de boală. In prezent singurul marker tumoral pe care ne putem baza si care are credibilitate mare e PSA-ul, Antigenul Prostatic Specific, el indicand prezenta probabila a unui cancer de prostata.

Unii din aceștia dau rezultate false pozitive, dar asta nu înseamnă că ai cancer dacă markerul tumoral a arătat valori crescute. Este nevoie de observații, investigații pentru a vedea dacă într-adevăr este cancer sau nu. Cert este faptul că acești markeri nu vor înlocui niciodată însăși examinarea și evaluarea detaliata a simptomatologiei, nu vor fi baza pentru tratamente.
Specialistii incearca totusi sa gaseasca markeri mai sensibili si mai specifici tipurilor de cancer deja depistate, personalizati, care sa permita monitorizari eficiente ale raspunsurilor la diverse tratamente.

Chiar daca se folosesc pe scara larga pentru depistarea precoce a unor forme de cancer, markerii tumorali sunt inca foarte controversati si nu sunt utilizati singuri in diagnosticare, imagistica si biopsia fiind cele mai complete si mai bune metode de screening in cazul unor cancere prezente in corpul uman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>